Als u in deze nieuwsbrief geen afbeeldingen ziet, bekijk dan de online versie.

NIEUWSBRIEF 8 12 januari 2017
Van de directeur
 

Iedereen een goed en gezond 2017 toegewenst!
We gaan er een fijn en mooi jaar van maken en starten deze maand met hard werken aan de Cito’s maar ook genieten de muziekvoorstellingen van groep 5, 6, 7 en 8.
Januari is ook schaakmaand, een aantal kinderen is deze week begonnen met de voorbereidingen op het schaaktoernooi, maar ook voor verschillende andere sporttoernooien kunnen kinderen zich deze maand inschrijven. Over alle bovenstaande onderwerpen vindt u informatie in deze nieuwsbrief. Op dinsdagavond 17 januari a.s. is er weer een dyslexieouderavond, geïnteresseerde ouders zijn hierbij van harte welkom. Ook start komende week in alle groepen een nieuw thema, de themaonderwerpen leest u hieronder. De kleuters gaan op donderdag 19 januari een dagje naar Artis want hun nieuwe thema is: ‘De dierentuin’. Hieronder meer informatie over dit gezellige uitstapje.           
Namens het team,
Marjo Fokkema

 
 
 
 
 
 
Schoolnieuws
 
 
Cito afname
 
Vanaf maandag 16 januari a.s. zullen in de groep 2 tot en met 8 de Cito toetsen worden afgenomen. Het zijn de halfjaarlijkse toetsen waarmee we de ontwikkeling van uw kind goed kunnen volgen. We willen u vragen deze periode geen tandartsbezoeken e.d. in te plannen en de leerlingen goed uitgerust naar school te sturen.
De resultaten van deze toetsen en de ontwikkeling in de groep vindt u terug in het rapport dat u binnenkort ontvangt.
Annelie van Es, Maartje Sanders en Bernadette Reinders Folmer, intern begeleiders
 
 
 
Afsluiting muzieklessen
 
Binnenkort sluiten we de lessen met de muziekinstrumenten af en kunt u komen kijken en luisteren naar wat de kinderen geleerd hebben. U bent van harte welkom bij de eindpresentatie van:
Groepen 5: viool, cello en contrabas op vrijdag 3 februari in het eigen lokaal
9.45 uur groep 5c Diana
10.30 uur groep 5a Fauve
11.15 uur groep 5b Jacqueline
Groepen 6: trompet en trombone op woensdag 25 januari in het eigen lokaal, gitaar in de aula
10.00 uur groep 6b Corinne
10.45 uur groep 6a Marian
11.30 uur groep 6c Ellen
Groepen 7 en 8: Gamelan en zang op donderdag 2 februari in de aula
9.00 uur groep 8a Bas en 7b Ilse
10.00 uur groep 8b Kees en 7a Sabine
11.00 uur groep 8c Annemarie en 7c Peter
 
 
 
Ter informatie: Douchen na de gymles?
 
Op school vinden we douchen na de gymles belangrijk. We hebben de regel dat leerlingen in de groepen 5 zelf mogen weten of ze douchen; de groepen 6-7-8 douchen altijd na de gymles, tenzij dit het laatste lesuur betreft of er een andere reden is waarom het niet hoeft. Douchen na sporten heeft natuurlijk met hygiëne te maken. Zeker wanneer een groep 7-8 het eerste lesuur gym heeft en vervolgens nog de hele dag in de klas zit, dan is het wel zo fris om even te douchen. Maar… we merken de laatste tijd steeds meer dat het douchen in sommige groepen en/of bij sommige leerlingen voor stress en spanning zorgt. Soms zelfs zo dat dit het plezier om naar de gymles te gaan weg neemt. Helemaal loslaten willen we het (nog) niet; maar we gaan de komende tijd wel een experiment doen. Wat gebeurt er als we voor alle groepen 5-6-7-8 het douchen na de gymles vrijwillig maken? In de gymles leggen we dit ‘experiment’ uit, de voors (sneller klaar met omkleden, minder ruzie, minder rommel en gerommel in de kleedkamers, etc.) en tegens (hygiëne), en na een tijdje evalueren we dit.
 
 
 
Aanmelden broertjes/zusjes voor de basisschool
 
Heeft u het jongere broertje en/of zusje al aangemeld voor de basisschool? Dit moet voor hun tweede verjaardag zodat we een plekje kunnen reserveren. De schooljaren 2016-2017 en 2017-2018 zitten vol. Een inschrijfformulier kunt u downloaden via onze site (http://www.ark-haarlem.nl/Ouders/Nieuwe-leerlingen/Aanmelden) en inleveren bij de administratie van de school (administratie@ark-haarlem.nl).
 
 
 
Activiteiten
 
 
Hoera! We gaan op schoolreis!
 
Op donderdag 19 januari a.s. gaan alle groepen 1-2 op schoolreis naar Artis.
Wat is belangrijk om te weten?
• We vertrekken om 8.30 uur vanaf school;
• We zijn op tijd terug op school zodat u uw kind op de gewone tijd (14.45 uur) op kunt halen;
• Wellicht is het koud en is warme kleding fijn;
• Ieder kind neemt zijn eigen tas mee met daarin: een 10-uurtje (liefst een koek of een extra broodje) en een lunchpakketje;
• We gaan met auto’s; wilt u zorgen voor een stoelverhoger?
• Mocht u in het bezit zijn van een Artis-pas, wilt u dit dan kenbaar maken aan de betreffende leerkracht?
• Mocht uw kind ziek zijn of verhinderd, wilt u dit dan op donderdagochtend voor 8.00 uur per mail aan de leerkracht van uw kind melden?
We hebben er allemaal heel veel zin in en hopen op mooi weer! Mochten er nog vragen zijn, dan kunt u mailen naar de schoolreiscommissie, te weten: linda.thoolen@ark-haarlem.nl of ellen.v.klink@ark-haarlem.nl
 
 
 
Dyslexie informatieavond
 
Dinsdagavond 17 januari organiseren wij opnieuw een informatieavond dyslexie. Omdat er vanuit de oudergroep deze keer geen input gegeven is, hebben wij zelf het programma samengesteld. Voor de ouders die al vaker een informatieavond hebben bezocht zullen de onderwerpen die besproken worden grotendeels herkenbaar zijn.
De opzet van de avond is als volgt. We starten met een korte inleiding om vervolgens uiteen te gaan in groepjes. In deze circuitvorm komen verschillende onderwerpen aan bod.

Dit zijn onder andere het gebruik van de dyslexiesoftware ClaroRead, het luisteren naar en vragen stellen aan ‘oud-Arkers’ met dyslexie die sinds kort op het middelbaar onderwijs zitten en een impressie van de activiteiten van de dyslexiecoach. Omdat de ontmoeting met de middelbare scholieren juist ook voor de kinderen zelf (met name in de bovenbouw) heel interessant is (en geruststellend kan zijn), geldt de uitnodiging voor deze avond ook voor de kinderen zelf. We beginnen om 18.30 en willen stoppen om 20.00 uur zodat iedereen weer op tijd naar huis (en bed) kan.

Zouden jullie je via onderstaand mailadres aan willen melden? We horen dan ook graag hoeveel personen er komen.
Aanmelden via: audrey.krist@ark-haarlem.nl
 
 
 
Voorleesontbijt
 
Op woensdag 25 januari is het weer tijd voor het nationale Voorleesontbijt. De kinderen maken een ontbijt voor een klasgenoot en nemen dit deze dag mee in een mooi versierde (schoenen)doos.
Een week van tevoren krijgt uw kind een ingevuld briefje mee van een klasgenoot. Hierop staat wat hij/zij lekker vindt en of er sprake is van een allergie.
Uiteraard hoort voorlezen er deze ochtend bij, wie weet komt er wel een speciale gast in de groep!
 
 
 
Themaonderwerpen vanaf 16 januari 2017
 
groep 1-2 De dierentuin
groep 3 Wat komt er uit een ei?
groep 4 Kleding in de kunst
groep 5 Je binnenste buiten
groep 6 “Spruitjes in space”
groep 7 Het klimaat verandert, nu jij nog
 groep 8 Oei, ik groei
 
 
 
Scholen sporttoernooien! Zaalvoetbal, veldvoetbal, volleybal, badminton, schaken…
 
Binnenkort…
Zaalvoetbal voor de groepen 7/8, jongens en meiden. Op maandag 20 februari (let op: in de vakantie dus!).
Nieuw! Veldvoetbal voor de groepen 5/6, jongens en meiden. Op woensdag 22 maart.
Veldvoetbal voor de groepen 7/8, jongens en meiden. Start woensdag 8 maart (en als jullie het goed doen… finale 12 april).
Badmintontoernooi voor de groepen 7/8, jongens en meiden. Op woensdag 15 februari.
Volleybaltoernooi voor de groepen 7/8, jongens en meiden. Op woensdag 1 maart.
Mocht je hier aan mee willen doen, meld je dan aan via sport@ark-haarlem.nl . Schrijf in de e-mail je naam, klas, geboortedatum en aan welke toernooi(en) je mee wil doen.
(Ook in deze nieuwsbrief, een apart stukje over schaken…)
Voor de toernooien geldt:
Elk team moet een coach hebben. Welke enthousiaste vader/ moeder vindt dit leuk om te doen?
Voor het veldvoetbal moet elk team ook een scheidsrechter aanleveren. Zonder scheidsrechter mag het team niet mee doen. Welke vader/ moeder kan dit doen?
Het toernooi voor de groepen 5/6 is nieuw. Er is beperkt plek. Als er teveel teams ingeschreven worden gaat Sport Support loten welk team mee mag doen.
Je speelt in de Ark-tenues, maar je moet zelf zaalschoenen/voetbalschoenen, scheenbeschermers, etc. meenemen.
Voor alle toernooien geldt; inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 27 januari.
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.
Sportieve groet,
Niek en Lisanne
(gymleerkrachten BS de Ark

 
 
 
Januari schaakmaand
 
Januari is de maand van het jaarlijkse schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Dit jaar komt het Tata-schaaktoernooi ook naar Haarlem: op 25 januari, in de Harmonie. Op die zelfde woensdagmiddag wordt in De Harmonie ook het scholentoernooi gehouden waar De Ark ieder jaar aan meedoet, vorig jaar met 5 viertallen.
Maar er zijn meer schaakactiviteiten in januari:
* Op maandag 16 januari wordt het winterkampioenschap van De Ark verspeeld. Beetje opwarmen voor we de schaakteams samenstellen voor het scholentoernooi de week daarop. Het toernooi is in het lokaal van juf Corinne op de eerste etage, direct na schooltijd tot een uur of vijf. Er worden 6 ronden Zwitsers gespeeld. Hindert niet als je niet weet wat Zwitsers is. Iedereen die de schaakregels kent kan zich voor dit toernooi opgeven — en misschien kampioen van De Ark worden.

* Op woensdagmiddag 18 januari kun je simultaan spelen tegen internationaal meester Hans Böhm. Simultaan betekent dat Hans Böhm in een kring rondloopt en tegen een stuk of 40 borden tegelijk speelt. Dit gebeurt in het Telstarstadion. Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen speelt mee in het Tata-toernooi en heeft beloofd dat hij komt kijken bij deze simultaan. Ook hiervoor kun je je (apart) opgeven. Zie ook: http://www.tatasteeljobs.nl/nieuwsberichten/2016/simultaanschaak-voor-basisscholen-in-telstar-stadion.html
Wie mee wil doen aan (een van) bovenstaande schaakevenementen kan zich opgeven op schoolschaakhaarlem@gmail.com. Vermeld je naam, je groep, en een telefoonnummer, en zeg duidelijk waaraan je wilt meedoen, dan krijg je op tijd een bericht met meer informatie.
Na het toernooi op 16 januari gaan we de teams voor 25 januari samenstellen, waarbij je mag aangeven met wie je graag in een viertal wil spelen.
Sybe Terwee
 
 
 

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, klik dan hier om u af te melden.