Als u in deze nieuwsbrief geen afbeeldingen ziet, bekijk dan de online versie.

NIEUWSBRIEF 6 26 januari 2017
Van de directeur
 

Het Open Podium komt er weer aan. Vorig jaar hebben we een keer overgeslagen vanwege de uitvoering van Alice in Wonderland. De jaren daarvoor waren de optredens van de kinderen een groot succes. De kinderen hebben een groene brief meegekregen met informatie. Verder in deze nieuwsbrief o.a. informatie over aanpassing van de website en de kaartverkoop van het ouderfeest.          
Namens het team,
Marjo Fokkema

 
 
 
 
 
 
Schoolnieuws
 
 
Inschrijven ouder-kind-leerkrachtgesprekken
 
Inschrijven ouder-kind-leerkrachtgesprekken groep 3 t/m 7
Van maandag 6 februari tot en met vrijdag 10 februari kunt u zich via de Arksite inschrijven voor de nieuwe gespreksronde. U heeft aan het begin van dit schooljaar een eigen wachtwoord gekregen, de gebruikersnaam blijft uw eigen mailadres.
Op woensdag 15 februari krijgen de kinderen hun rapport mee naar huis. Hier zit een brief bij ter voorbereiding op het gesprek.
Wanneer u problemen ervaart met inloggen, meld dit dan eerst bij de groepsleerkracht. Als u er samen niet uitkomt kunt u een mail sturen naar webmaster@ark-haarlem.nl

Oudergesprekken groep 1-2
De oudergesprekken voor de groepen 1-2 staan gepland op 8 en 16 maart. Deze gesprekken worden alleen tussen ouders en leerkracht gevoerd. U kunt zich van maandag 6 februari tot en met vrijdag 10 februari via de Arksite inschrijven. U heeft aan het begin van dit schooljaar een eigen wachtwoord gekregen, de gebruikersnaam blijft uw eigen mailadres.
Wanneer u problemen ervaart met inloggen, meld dit dan eerst bij de groepsleerkracht. Als u er samen niet uitkomt kunt u een mail sturen naar webmaster@ark-haarlem.nl
 
 
 
Website en privacy
 
Aan het begin van dit schooljaar heeft u een toestemmingsformulier ingevuld over het gebruik van beeldmateriaal en gegevens van uw kind. Naast de persoonsgegevens ging dit onder anderen over het gebruik van beeldmateriaal op de website en in de nieuwsbrief. We merken dat het moeilijk is om dit controleerbaar te houden. Ook zien we de wetgeving hierover steeds strenger worden. Daarom gebruiken we vanaf de voorjaarsvakantie (20-02 t/m 24-02) op de Arksite een wachtwoord. Alle pagina’s waar beeldmateriaal van kinderen wordt gebruikt zijn alleen toegankelijk door dit wachtwoord in te voeren. Denk hierbij aan de groepspagina’s, de nieuwsitems en de fotoalbums.
We zijn ons ervan bewust dat er naast ouders ook veel andere geïnteresseerden meekijken op de Arksite. Daarom zal iedereen hetzelfde wachtwoord gebruiken. Dit wachtwoord verspreiden we onder alle ouders. Zij kunnen er voor zorgen dat bijvoorbeeld familieleden of vrienden het wachtwoord ontvangen. Op die manier blijft de site toegankelijk voor alle Ark-betrokkenen maar voorkomen we ongewenst meekijken.
Wanneer u vragen heeft over de website dan kunt u een mail sturen naar webmaster@ark-haarlem.nl
 
 
 
Open Podium
 
Beste ouders van de kinderen uit de groepen 3 t/m 8 van de ARK,
Afgelopen maandag hebben alle oudste en/of enige kinderen van elk Ark gezin een groene brief meegekregen. Daarin staat uitgelegd hoe het ook alweer gaat met het Ark Open Podium! Wil één van de leerlingen alleen of met schoolvrienden optreden op het Ark Open Podium van vrijdagavond 10 maart? Dan kunnen zij zich in de klas opgeven voor de voorrondes van donderdag 9 maart!
In de klas hangt vanaf dinsdag 31 januari een intekenlijst.
Er kunnen niet meer dan 3 acts per klas meedoen aan de voorrondes! Elke act mag niet langer duren dan 3 minuten! De act moet thuis worden ingestudeerd! Zonder hulp van juf of mees!
De titel van deze aflevering is: DRAAI HET OM! We willen uit elke klas 3 zo verrassend en verschillend mogelijke acts zien: niet allemaal gaan dansen, niet allemaal gaan zingen, niet allemaal gaan toneelspelen…en doe eens iets onverwachts…draai het om!
De inschrijving loopt van dinsdag 31 januari t/m vrijdag 3 februari 2017. Hierna kunnen de kinderen zich niet meer opgeven!
Leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 kunnen zich ook opgeven voor de kinderjury. Dan mogen ze mee bepalen, welke acts er doorgaan naar de finale op de vrijdagavond. Bij de finale is geen kinderjury. Daar bestaat de jury uit de volwassenen van de Open podium-commissie, aangevoerd door juf Marjo.
En, o ja…de voorrondes zijn op donderdag gewoon overdag ( onder schooltijd) en daar zijn geen ouders bij aanwezig. De ouders van de finalisten zijn bij de finale van vrijdagavond van harte welkom!
Vragen? Kom dan naar meester Kees, juf Thea of juf Corinne.
De kinderen die een plekje in de voorrondes hebben, krijgen daar op 7 februari bericht van.
Groeten van het Open Podium-commissie           
 
 
 
Bericht van de MR
 
We bespraken bij de MR het veiligheidsplan. Daarin is de sociale veiligheid aangescherpt m.b.t privacy. In de loop van de jaren zal het veiligheidsplan in het kader van de digitale voetprint goed worden bijgehouden. Het is een dynamische tijd waarin steeds weer opnieuw moet worden gekeken naar wat we wel en niet met elkaar willen delen. Wat is openbaar, wat is privé en in welk middel kunnen wij als school met leerlingen en ouders o.a. foto’s met elkaar delen op bijv. website en hoe kunnen we toegankelijk blijven maar ook privacy waarborgen. Dat geldt ook voor wat school deelt over het kind met bijv. het voortgezet gezet onderwijs. Daarvoor is toestemming nodig van ouders en op welke manier organiseer je dat. Een ouder heeft aangeboden om vanuit zijn vakgebied met school over de digitale voetprint mee te denken.
Kwaliteitsplan
In het kader van het kwaliteitsplan 2016-2017 hebben we ook gesproken over 21e eeuwse vaardigheden. Hoe zorgen we dat de kinderen vaardig zijn zodat ze voorbereid zijn op de toekomst en hoe kunnen leerkrachten hen nu al leren creatief en onafhankelijk te denken, samen te werken en te communiceren, zodat je straks flexibel bent. Want hoe de wereld er over 10 jaar uitziet, welke beroepen er (nodig) zijn, zorg dat je alle kanten op kunt met je vaardigheden. Leerkrachten krijgen tools om in hun lesprogramma kinderen uit te dagen. Een MR lid is vanuit haar werk daar in gespecialiseerd. Heeft daar ook n boek over geschreven (voor voortgezet onderwijs). Zij heeft aangeboden zich daar voor school een keer voor te willen inzetten.
MR openbaar
MR vergaderingen zijn openbaar. De agenda zal een week voor de vergadering op de website worden geplaatst. Ouders kunnen meeluisteren maar hebben in principe geen spreektijd. Dit kan wel maar dient dan van te voren bij de voorzitter te worden gevraagd.
 
 
 
Activiteiten
 
 
Schaatsen
 

Op donderdag 16 februari gaan de groepen 4, 5 en 6 schaatsen. De groepen 7 en 8 schaatsen op vrijdag 17 februari.

Wat u moet weten:
- De groepen 4 vertrekken donderdag om 11.30 uur vanaf school. De groepen 5 vertrekken om 11.45 uur en de groepen 6 vertrekken om 12:00 uur.
- Zij zijn allemaal om 14.45 uur terug op school.
- De groepen 7 en 8 vertrekken vrijdag om 11.45 uur. Groep 7 gaat lopend, groep 8 gaat op de fiets.
- Groep 7: Als uw kind uit groep 7 zelfstandig vanaf de ijsbaan naar huis mag of langer mag blijven schaatsen geeft uw kind van tevoren een briefje aan de leerkracht. Deze briefjes worden een week van tevoren uitgedeeld door leerkracht. Je mag alleen langer blijven schaatsen als je eigen of geleende schaatsen hebt. De gehuurde schaatsen moeten namelijk op tijd weer ingeleverd worden.
- Kinderen die geen briefje hebben ingeleverd lopen gewoon met de leerkracht mee terug naar school. Zij zijn dan om 14.45 weer terug op school.
- Groep 8: De kinderen van de groepen 8 komen ’s morgens allemaal met de fiets naar school! Zij vertrekken per groep om 11.45 uur naar de ijsbaan, onder begeleiding van de leerkracht en drie ouders. De kinderen gaan na afloop zelfstandig naar huis of worden bij de ijsbaan opgehaald. Kinderen die schaatsen huren moeten deze om 14.30 uur inleveren. Alleen kinderen met eigen schaatsen kunnen dus langer op de ijsbaan blijven!

Schaatsen huren: Geef uw kind een enveloppe mee met hierin gepast € 5,00 en aan de buitenkant van de envelop het ingevulde huurbriefje met daarop de naam van de school en telefoonnummer, schoenmaat en soort schaats. De huurbriefjes zijn bij de leerkracht te verkrijgen. Het is handiger om schaatsen te lenen in plaats van te huren!!
In verband met de veiligheid dragen alle kinderen handschoenen of wanten.
Marathonschaatsen is voor groep 4, 5 en 6 van 13.15 tot 13.35 en voor groep 7 en 8 van 13.15 tot 13.45 uur.
Tenslotte zijn er een aantal ouders nodig om de kinderen te helpen bij het schaatsen. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de klassenouder. U heeft dan tegen gereduceerd tarief (2,60 euro) toegang tot de ijsbaan. Dit geldt alleen als ouders ook zelf gaan schaatsen.

 
 
 
Hulpouders gevraagd voor onze schoolbieb
 
Voor onze bibliotheek zoeken wij (reserve)hulpouders die ’s morgens tussen 08.30 en 9.00 uur de kinderen willen helpen met het ruilen van boeken. We hebben al een aantal enthousiaste ouders in de bibliotheek staan, maar we kunnen nog wel wat hulp gebruiken. U kunt zelf aangeven welke dag en met welke frequentie.
Ook zoeken wij (dringend) hulp bij het kaften van de enorme hoeveelheid boeken die nog op de planken gezet moeten worden.
Mocht u interesse hebben in één van beide (of misschien wel beide klussen), dan kunt u een mail sturen aan thea.boogaard@ark-haarlem.nl (juf groep 3)
We horen graag van u.
Met vriendelijke groet, Ellen van Noort, Monique Moison, Thea Boogaard. De biebcommissie
 
 
 
Terugblik
 
 
Schoolreis kleuters naar Artis
 

De kleuters zijn druk bezig in de klassen met het thema dierentuin. In alle groepen zijn de kinderen bezig met het bedenken van plannen voor een dierentuin in de klas, het maken van hokken voor de dieren en het verzorgen van de dieren.
Om nu ideeën op te doen voor een dierentuin in de klas zijn alle kleutergroepen op donderdag 19 januari naar Artis geweest. In Artis hebben we veel dieren kunnen bekijken; o.a. apen, leeuwen, krokodil, stokstaartjes, insecten en vlinders. Maar we hebben ook kunnen zien hoe ze gevoerd werden.
In het Planetarium was een mooie film over dieren.
Mede dankzij alle ouders die voor het vervoer zorgen en met de kinderen de dieren hebben bekeken en dankzij het heerlijke zonnetje hebben we een hele leuke dag gehad in Artis. We hebben genoeg ideeën opgedaan om er verder over in de klas te werken.

   

 
 
 
De Ark leest door deze winter!
 
De Ark heeft op iedere verdieping een mooie bibliotheek voor de kinderen met veel spannende, leuke, gezellige, grappige, interessante, lees- en informatieboeken. Iedere dag krijgen de kinderen tijd om te lezen. Wat wordt er zo al gelezen? In de nieuwsbrief de komende periode vertellen verschillende kinderen uit de diverse groepen over hun favoriete boek.
Elvis Watt een koffer met geld.
Door Manon Sikkel geschreven.
Dit boek heb ik met heel veel plezier gelezen. Het is een heel leuk spannend en grappig boek om te lezen. Het gaat over een jongen die een hele rijke opa heeft, en die heeft net een nieuwe winkel gestart. De jongen Elvis krijgt een rode koffer met 20 miljoen euro, maar de winkel van zijn opa verkoopt allemaal dezelfde koffers. Daardoor raakt hij zijn koffer kwijt en moet hij opzoek gaan. Waar zal hij nu weer zijn?...
Groetjes Jasmine 6C

Wie wint de rees (wie wint de race / Marian van Gog)
Maartje gaat kanjer uitlaate okal stormt het buiten
eefen later gaat maartje naar de parkeer plaats daar ziet ze romel
Een wiel hout een numer bort
En weet je warom ik dit leuk vint omdat ik wel van reesen hou.
Gesgreeven door kaat uit groep 3b
 
 
 
Wat komt er uit een ei?
 

Maandagochtend 08.30 uur… Midden in de stille speelzaal staat een ladder te wachten. De stilte in de speelzaal is echter maar van korte duur, want even na half 9 komen er drie groepen 3 met hun juffen binnen. En de kinderen weten het al: als we met z’n allen de speelzaal ingaan, dan gaan de juffen iets geks doen. Waarom die ladder? En waarom hebben de juffen eieren bij zich? Juf Gerrie legt het kort uit: we gaan kijken of we een rauw ei kunnen laten vallen, zonder dat het breekt bij zijn landing. Dat wordt dus een wedstrijdje! De juffen hebben alle drie een andere manier bedacht om het ei heel te houden. En hoe loyaal zijn alle kinderen: uiteraard hopen ze erop dat hun eigen juf wint. Juf Leontien mag beginnen. Ze zegt dat ze het thuis getest heeft en dat het ei zelfs een rondje vloog, voordat hij op de grond landde. Ze rolt haar ei in tape en laat hem aan een parachute naar beneden vallen…. We missen het rondje vliegen, maar tot grote verrassing van drie juffen en tot grote blijdschap van één groep blijft het ei van juf Leontien heel. Nu is het de beurt aan juf Gerrie. Er staat veel op het spel, dus juf Gerrie hangt haar ei in een zakje aan wel drie ballonnen. Helaas! Juf Gerrie snapt niet helemaal waarom het mis ging, Dario wel…. Er had helium in de ballonnen gemoeten! En tot slot: juf Thea. Vol overtuiging gaat ze de ladder op met alleen een ei in haar hand. Tromgeroffel van de kinderen, aftellen van drie naar één…. En dan ja hoor! Wel een gebroken schaal, maar geen opspattend eigeel en eiwit! Gelukt dus?? Juf Gerrie is er snel bij om te constateren dat er een beetje vals gespeeld is…. Juf Thea had een gekookt ei gebruikt! Ze mag in de herkansing… Een rauw ei met vleugels. En zo weten de kinderen, vlinders kunnen ook prachtig zweven, dus het moet lukken….. Maar ook nu HELAAS! Een groot applaus voor juf Leontien volgt. Groep 3C juicht om het hardst! Als het weer rustig in de speelzaal is, leggen de juffen de kinderen uit dat ook zij aan de slag mogen met een manier te bedenken om een ei te laten landen zonder dat het breekt bij aankomst. Met dit eier-vlieg-feest gaan we over een paar weken ons thema afsluiten. Maar eerst staat ons nog veel leuks en leerzaams te wachten de komende weken (Artis, bakken met eieren). Kortom: de groepen 3 zijn gestart met hun nieuwe thema ‘wat komt er uit een ei?’
Hartelijke groet van de groepen 3

 

 

 
 
 
Schaaksimultaan in voetbalstadion
 
Een dozijn schakers van De Ark vertrok op een zonnige woensdagmiddag naar het Telstarstadion om het op te nemen tegen internationaal meester Jop Delemarre. Waarom schaken in de VIP-lounge van een voetbalstadion? Dat was een leuk idee van het Tataschaaktoernooi in Wijk aan Zee. Deze middag voetbalden de grootmeesters van het toernooi, waaronder de wereldkampioen, Magnus Carlsen, voor de lol een partijtje op het grote veld. Vandaar dit schaaksimultaan.
De aandacht van onze schakers werd zichtbaar afgeleid door de voetballende schaakprofs.Toch wisten ze hun hoofd voldoende bij het spel te houden om een aantal verrassende resultaten te boeken. Rover speelde als eerste remise tegen de schaakmeester. Daarna volgden een heleboel schaakmatten, waaraan je zag dat Jop Delemarre behoorlijk sterk schaakt, maar ook Ava en Laurens wisten nog remise uit het vuur te slepen. Tenslotte bleef Marijn van de 40 schakers in dit simultaan het langste overeind, en daarom kreeg ook hij een oorkonde voor een speciale prestatie. Tot besluit hebben we zelf nog even gevoetbald. Ongelofelijk hoe groot zo'n veld is! Zeker als je net achter een schaakbord hebt gezeten.
Tata Steel: bedankt voor de geweldige organisatie van deze middag!
Sybe Terwee
 
 
 
Zilveren beker voor schaakteam van De Ark
 
Aan het einde van schaakmaand januari kwam het kampioenschap voor basisscholen uit Haarlem en wijde omtrek. Het werd gehouden in de Philharmonie, samen met een speciale ronde van het Tata schaaktoernooi. In twee zalen naast de grootmeestergroep kwamen zes schaakteams van De Ark in actie. En hoe! Na twee ronden stond De Ark 3 meteen al bovenaan in de A-groep. In de B-groep bleek De Ark 4 (Fons, Victor, Bink, Koen en Roef) onoverwinnelijk en ging met de hoofdprijs naar huis. In de A-groep boden Vijfhuizen en de Bloemendaalse schoolvereniging sterk tegenstand, zodat ons eerste team op de tweede plaats eindigde, en De Ark 2 vierde werd. De Ark 3 slaagde erin om 8 eerste teams van scholen achter zich te laten, en werd zevende. Zouden deze successen komen door de schaaktrainingen op school?
Sybe Terwee
 
 
 
Mededelingen
 
 
Kaartverkoop ouderfeest is gestart
 
18 maart 2017 is het weer zover… Het Ark feest voor ouders!
Na het enorme succes van vorig jaar in de Herensociëteit, waar 300 feestgangers uit hun dak gingen, gaan we dit jaar wederom los.
Dit jaar is het feest in Club Stalker. Starttijd is 20:00 uur. Ook dit jaar gaat de opbrengst naar een goed doel. Samen met de Ark zullen we kijken hoe we dit geld het beste kunnen besteden ten behoeve van de kinderen. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld een tafeltennistafel. Wil je invloed uitoefenen op de Muziek, dan is dit je kans!
De ervaring leert ons dat jij graag invloed hebt op de muziek waarop je danst. Daarom kun je op de muziekpagina van bovengenoemde site aangeven welke muziek jij graag wilt horen. Onze Club Ark dj’s (dj Coen en dj Into the groove) zien jouw verzoek nummers graag tegemoet.
De eerste 60 kaarten zijn al verkocht dus wees er snel bij en boek je tickets via, https://clubarkfeest.wordpress.com/
 
 
 
Mijn kind met dyslexie naar het Voortgezet Onderwijs
 

Voor wie? Ouders met een zoon of dochter met dyslexie in groep 7 of 8 en Leraren eindgroepen basisonderwijs.

klik hier voor meer informatie

 
 
 

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, klik dan hier om u af te melden.